Silifke’de ev ve işyeri kiraları cep yakıyor

Bugün 28 Ağustos Çarşamba. Hayırlısıyla bir hafta sonuna daha yaklaşmış bulunmaktayız. Cuma günü 30 Ağustos Zafer Bayramı. 30 Ağustos dolayısıyla Cuma, Cumartesi ve Pazar resmi tatil sayılır. Daha önce de belirttiğimiz gibi, vergi yapılandırması, sosyal sigortaların yapılandırılması, kamu kurum ve kuruluşların yapılandırılması gibi konularda ödemesi gerekenler, yarın yatıracak; ödemesi olmayanlar ise bu işin Pazartesi gününe sarkması nedeniyle ödemelerini Pazartesi yapacaklar.

Daha önce belirttiğimiz gibi, Silifke’de 30 Ağustos Şenlikleri ile birlikte Uluslararası Silifke Müzik ve Folklor Festivali de başlamış olacak. Silifke Belediyesi festival için bütün hazırlıklarını tamamladı ve tüm çevre halkımızı festivale davet etti.

Son günlerde Silifke’de sık sık konuşulan ve her zaman gündemde olan konulardan biri, konut ve işyeri kiralarının anormal derecede artması. Eskiden Silifke’ye dışarıdan polis memuru veya çalışan tayinini yaptırmak için uğraşırdı. Şimdi ise buraya gelmemek ve buradan bir an önce gitmek için can atanlar var. Sebebi de aldığı maaşın %50’sini ev kirasına vermesi. Yine birçok memur, amir emekli olduğu zaman mutlaka Taşucu, Atakent veya Narlıkuyu gibi yerlerde bir ev veya arsa alarak yerleşmeyi düşünürken, şimdi bırakın ev ve arsa almayı, emeklilik ikramiyeleriyle birlikte ancak evin belki bir odasını alabilir durumda.

AKKUYU Nükleer Santrali’nin Büyükeceli’ye kurulmasıyla birlikte, Silifke’deki ev kiraları, özellikle Taşucu’nda rekor seviyelere ulaştı. AKKUYU Nükleer Santrali’nde çalışanların birçoğunun kira parasını Rus veya Türk şirketleri ödediği için pek dokunmaz gibi gözüküyor. Peki, maaşını Türk parasıyla alan memur, amir veya emekli nasıl ödeyecek, merak konusu.

Son dönemlerdeki ekonomik sıkıntılar ve bankaların kredi vermekte isteksiz olmaları, halkı ev sahibi yapma hayaline kavuşturmuyor. Banka kredi verse bile, bu kredinin geri dönüşümü, çalışan kesimin aldığı parayla kaç ay ödenebileceği başka bir gündem oluşturuyor. Buna rağmen, Silifke’de birisi çıkıyor ve ertesi gün başka bir evi hemen tutuyor. Bunu da anlamak mümkün değil.

Silifke’de, Atatürk Caddesi, İnönü Caddesi, şehir merkezi veya Celal Bayar Caddesi’nde dükkân kiraları almış başını gidiyor. Ev sahibi haklı olarak daha fazla kiraya vermek istiyor; kiraya tutanlar da bu fiyata burada iş yapar mı, kurtarır mı demeden elindeki avucundaki parayı yatırarak, ayrıca depozito ve emlak komisyonu, üstelik hava parası da ödemek zorunda kalıyor. Sonuçta iş yapamadıkları için birkaç ay sonra dükkân kirasını ödeyemeyip işyerini kapatıyorlar ve başka biri dükkân açmak için ev sahibinin kapısını çalıyor. Bu durumu da anlamak mümkün değil.

Silifke’de müteahhitler, özellikle Taşucu ve Kum Mahallesi’nde boş arazi parsel bulmak için can atıyor; arsa parsel sahipleri ise %50, %60-70 değer biçiyor. Bu nedenle apartman maliyetleri 3-4 misline çıkıyor. Silifke’nin, Mersin yoluna, Taşucu yoluna ve Mut yoluna bakan taraflarında yeni inşaat alanları açılması ve geniş bir yelpazeye yayılması gerekmektedir. Şehir içinden geçen Mut’u Antalya’ya, Antalya yolunu Mersin’e bağlayan yolların yeni köprülerle, Silifke’den Mut Gülnar istikametine giden Bucaklı tarafına da yeni köprülerin yapılıp buraların da imara açılması gerekmektedir. Silifke, köy görünümünden çıkıp süratle şehirleşmeye doğru gitmesi gereken bir ilçedir. Yetkililer ve ilgililer, Silifke’nin konum itibariyle en önemli ilçelerden biri olduğunu belirtmektedir.

Bir tarafta yeni feribot iskeleleri yapılırken, bir tarafta Mersin’den sonra bölgenin en büyük limanı olan Sekada yapılmakta. Kıbrıs’a daha modern ve teknolojisi ileri arabalı vapurlarla, feribotlarla gitmek devletin İstanbul’daki İDO gibi deniz araçlarını kullanması gerekmektedir. Bu açıdan Silifke, turizmde hak ettiği pastayı bir türlü alamamaktadır. Yıllar önce Narlıkuyu’nun bir kısmı, Atakent’in bir kısmı, Taşucu’nun İncekum’un bir kısmı, Yeşilovacık’ın bir kısmı ve Uzuncaburcun bir kısmı turizm bölgesi ilan edilirken, bu sözler lafta kaldı ve uygulamaya bir türlü geçilemedi. Turizm ve otel, motel, restoran sahipleri de turizme yatırım yapacaklarını ve bu sorunun bir an önce çözülmesi için yerel yönetimlerden haber beklediklerini ifade etmektedir.

Bu duygu ve düşüncelerle, bugünlük bu kadar. Cuma günü başka bir konu ve konularda buluşmak dileğiyle, şen ve esen kalın.

https://twitter.com/SilifkeGazetesi
Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir