51. Uluslarlarası Silifke Müzik ve Folklor Festivali Başlarken (2)

2 Eylül 2024 tarihli köşemizde Uluslararası Silifke Müzik ve Folklor Festivali’nin başlangıcını ve uluslararası oluşunu yazımıza son verirken, Silifke’mizin festivaline emeği geçen en önemli kişilerden bahsedeceğimi söylemiştim. Silifke Müzik ve Folklor Festivali denilince ilk akla gelen isimlerden biri, Silifke Müzik ve Folklor Derneği Başkanı Cavit Erden’dir. İyi bir yazar, bestekar ve organizatör olan Cavit Erden, Silifke Belediyesi’nde festival kararını aldırdıktan sonra hemen bir şiir yazıp “Festival Şarkısı” adında besteledi. Son yıllarda festival açılışında bu şarkının söylenip söylenmediğini bilmiyorum ama ben festivali organize ettiğim yıllarda, Silifke’den sivil toplum kuruluşlarından birine bu şarkıyı festivalin ilk açılışında söylettirirdim. İşte Cavit Erden’in Silifke Festivali şarkısı, bugünlerde dillerde yok.

Bir diğer husus, bu festival fikri Cavit Erden tarafından ortaya atılmıştır. 1960 yılında İngiltere Llangollen (İngiltere) Festivaline Silifke ekibiyle giden Cavit Erden, bunu Silifke’de uygulamaya geçirmiştir. Ayrıca, Cavit Erden’in Ankara, İstanbul ve İzmir’de yaşayan büyük bestekarları Silifke’ye getirip burada koro şefi olarak sahneye çıkarması, ciddi anlamda büyük bir olaydı. Cavit Erden’in Silifke Festivaline monte ettiği Türk Halk Müziği sanatçısı Bedia Akartürk ise yıllarca Silifke Festivaline sanatçı olarak katılmış, maddi olarak festival bütçesine katkı yapmış, Silifke’deki çocukların sünnetini organize etmiş ve her festival yılında Silifkeli fakir bir genç kızla oğlanı evlendirmiştir. Bundan dolayı Bedia Akartürk’e Silifke’nin Kardeşi Belgesi verilmiştir.

Festivale 1974 yılından bu yana en az 40-45 yıl katılan Türkiye Folklor Araştırma Kurumu Başkanı Profesör Doktor İrfan Ünver Nasrattınoğlu da festivalin yurt içi ve yurt dışı halk oyunları ekiplerinin Silifke’ye intikalini sağlamış ve Türk dünyası adına yapılan sempozyumların organizasyonunu gerçekleştirmiştir. İrfan Ünver Nasrattınoğlu, 1974 yılında bir festival nasıl yapılır, nelere gereksinim vardır, nasıl müzik ve sanat dünyasıyla ilişki kurulur gibi çalışmalara katkı yaptığından, daha ilk yıldan itibaren festivalin en ince noktalarını Türkiye’de çeşitli gazetelerde ve dergilerde yayınladığı için ona da Silifke Belediyesi tarafından 1974 yılında Kardeşlik Ünvanı verilmiştir.

Gerek Cavit Erden’in gerekse İrfan Ünver Nasrattınoğlu’nun ilişki kurduğu ünlü bestekar Avni Anıl da defalarca Silifke’de Silifke Müzik ve Folklor Festivali korosunu idare ederek festivale katılan ve emeği geçen müzik duayenlerindendir. Avni Anıl, buraya geldiği yıllarda birçok besteye imza atmıştır; bunlar arasında Göksu kenarında yazıp bestelediği “Gökyüzünde Yalnız Gezen Yıldızlar” ve “Lacivert Akşamlar” gibi eserler bulunmaktadır.

Silifke Festivaline halk oyunları olarak katkı yapan geçmiş yılların çalışkan insanı Romanya Kültür Bakan Yardımcısı Cenan Bolat da takdir ettiğimiz kişilerden biridir.

Bir festival yapılırken organize edenler, basın ve yayında yardımcı olanlar, bizzat çalışmalara katılanlar yanında en önemli şeylerden biri de bu şenliğin Türkiye’ye duyurulmasıdır. Buna katkı yapan televizyon kuruluşlarından en önemlisi TRT’dir. TRT, defalarca Silifke Festivalini gerek kaset yayınla gerekse canlı yayınla Türkiye’ye ve tüm dünyaya duyurarak Silifke’ye yardımcı olmuştur. Birçok kanalın yayın için para istediği bu ortamda TRT, Silifke Festivalinin önemini ve organize edenlerin tecrübesini bildiği için Silifke’nin hep gönüllü olarak yanında olmuştur. Hatta 1975’ten itibaren epeyce yıl TRT Ankara Radyosuna alınacak sanatçıların seçimi birçok müzik dünyasında önem arz eden jüri önünde Silifke Festivali içinde yapılmıştır.

1974 yılından itibaren Silifke Belediye Başkanlarının, Silifke Kaymakamlarının ve Silifke bürokrasisinin, eğitim camiasının ve sivil toplum kuruluşlarının dayanışmasıyla bu yıl 51. yılına ulaşan Silifke Festivali hakkında söz ve cümleler bitmez. Fakat ben hatırımda olan ve önemsediğim bu konuların gelecek nesillere aktarılması hususunda Silifke Festivali’nin 40. yılı diye yazılmış kitabın birçok detayını içerdiği için önemli olduğunu düşünüyorum. 2013 yılından itibaren yapılan festivallerin organizasyonunda yer alan kişiler, festivalle ilgili önemli konuları not ederse, 40. yıldan 51. yıla geçerken ve devamı için yeni belgeseller hazırlamak bizim için çok önemli olacaktır. Devamı yarın.

https://twitter.com/SilifkeGazetesi
Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir