Devletin boşa giden milyonları ve yatırımları ne olacak?

Bugün 30 Eylül Pazartesi. Yeni bir güne, yeni bir haftaya başlamış bulunmaktayız. Herkese hayırlı işler, bol kazançlar diliyoruz. Vergi yapılandırmasının SSK Kamu Kurum Kuruluşları’nın yapılandırmalarının aynı zamanda bugün son günü. Yine normal sigorta ödemelerinin de son günü, aman unutmayın, taksitlerinizi yatırın; yoksa bunca emek, yatırdığınız paralar boşa gitmiş olur. Bir daha torba yasası ne zaman çıkar, Allah kerim.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Mut Zeytin ve Zeytinyağı Sezon Açılışının festivalinin açılış törenlerine iştirak etti. Ardından da ilçemize gelerek belediye başkanı Dr. Mustafa Turgut’u ve yeni seçilen ilçe başkanı Gökhan Arslan’a hayırlı olsun diyerek ilçemizden ayrıldı. Mansur Yavaş, anladığımız ve gördüğümüz kadarıyla yavaş yavaş Cumhurbaşkanlığına soyunacak gibi gözüküyor. İleride ne olur, belli olmaz. CHP’den aday olmazsa veya olamazsa başka bir partiden ya da yeni kurulacak bir partiden aday olacak gibi kamuoyunda söylentiler dolaşıyor.

Devlet tasarruf tedbirleri, tasarruf tedbirleri deyip duruyor. Bu anlamda sıkı para politikası sürdürüyor, enflasyon düşsün, piyasalar rahatlasın diye. Piyasaların rahatlaması için bir defa faizlerin aşağı düşmesi gerekir. Buna paralel işletmeler bankalardan kredi kullanabilsin, ev, arsa alabilsin. Devlet önce tasarruf tedbirlerini bakanlıklarda, kamu kurum kuruluşlarında başlatsın.

Yıllardır yazarız, çizeriz; devletin bizim bölgemizde Narlıkuyu’da, Kapızlı’da, Taşucu’nda birçok yerde Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı kampları bulunmaktadır. Bu kamplar birkaç torpilli kişiyi, siyasetçileri, onların çocuklarını, yakınlarını, genel müdürlükte bulunan personeli ağırlamakta ve devlete milyonlarca yük getirmektedir. Her yıl bakım onarım adı altında yaz başı tekrar bakım onarım yapılmakta, 3 aylığına dünyalarca paralar verilmektedir.

Daha önce ihaleleri yapılan başta yıllardan beri sürüncemede olan Antalya-Silifke yolu hala bitirilmemekte, tam kapasiteyle açılmamaktadır. Yine Silifke-Mut karayolunda birtakım tüneller açılmakta, birtakım yollar ve köprüler yarım yamalak kalmakta; bu tüneller bakılmadığından yer yer göçmekte. Bazı müteahhit firmalar, örnek vermek gerekirse “Duygu İnşaat”, Çamdüzü mevkiinden tüneller açmakta, Ekşiler tarafına köprüyü yapmaktadır; bu köprü de yıllar olmasına rağmen bir türlü bitirilmemektedir. Devlet bir tarafı yapmaya çalışırken bir tarafı da ihmal ediyor.

Devletin burada boşa giden milyonlarını herkes görmekte ve seyretmektedir. Bir taraf bitirilip para yoksa hizmete açılır, ondan sonra kalan yerler para geldikçe yapılmaya devam edilir. Yazık, çok yazık. Vatandaş vergisini ödeyeceğim diye devlete katkı sağlayacağım diye gece gündüz çalışırken, devletin üst bürokratları, siyasetçileri oy uğruna neleri boşa harcadıklarını gözlerimizle görmekteyiz.

Yine Silifke’nin kalesi her dönem ihale açılır; başta Konya Selçuk Üniversitesi arkeologları ve diğer arkeologlar gelip kazı ve onarım çalışmalarını yapar. Ödenek bitti mi, bırakır gider. Ertesi yıla kadar hiçbir işlem yapılmaz; o kazılan yerler de yağmurla rüzgarla yerle bir olur. Yine devletin boşa giden ve hala yapılmayı bekleyen Uzuncaburç Antik Kenti ve antik harabeleri de ödenek olmadığından yarım yamalak duruyor. Burası bitse, İzmir Efes Kenti gibi çok güzel bir gezinti ve dinlenme alanları yapılacak; Silifke ve yöre turizmine çok büyük katkı sağlayacaktır.

Bunun yanında Gülnar-Silifke yolu da bazı yerleri trafiğe açılırken bazı yerler hala yarım yamalak durmakta; bu tarafa giden sürücüler zor anlar yaşamaktadır. Bir an önce bitirilip trafiğe açılmalı; Gülnar-Silifke-Silifke-Mut arası kısa mesafelere indirilmelidir. Yıllar önce Kayraktepe Barajı Göksu Vadisi üzerine yapılacak denildi duruldu. Bunun için de Ulugöz taraflarında büyük bir müdürlük, lojmanlar yapıldı; Değirmenderesi, Keben, Ekşiler tarafında birçok arazi kamulaştırıldı, paraları ödendi. Buradaki arazileri vatandaşlar kullanmakta; devletin parası da böylelikle boşa gitmekte. Yapılmayacaksa buralar yine vatandaşa ihale yoluyla satış yapılarak gelir elde edilmelidir.

Devlet Su İşleri’nin Ulugöz’deki binaları da bir kısmı yarım, bir kısmı temeli atılmış, bir kısmı da bitmiş halde; birkaç defa ihaleye çıkmasına rağmen bir türlü alıcı bulunamamaktadır, öylece çürümeye yüz tutmaktadır. Yine ilçemizin Erdemli ilçe ve köylerinin en büyük projelerinden biri olan Aksuvat Suyu Projesi de henüz tam olarak bitirilmemekte; yeterli derecede köylere su verilmemektedir. Bu gölet ve baraj yapıldığı takdirde Silifke’nin sağ şeridinde bulunan Erdemli’den Mut’a kadar bütün köyleri sulanabilir hale getirilmesi beklenilmektedir. Bu baraj biterse tarım ve ekonomiye büyük bir girdi sağlanmış olacaktır.

Yine geçmiş dönemde Silifke Belediyesinin Sakarya Caddesi, Sanatçılar 1 ve 2. Sokak, 1 Nolu Noter tarafında yapılan demirler döşenip üstüne gölgelik yapılıp şemsiyeler asılan bu rüzgarın uçurduğu şemsiyelerin nerede olduğu bilinmemektedir. Silifke Belediyesinin bütçesinden milyonlarca para buraya harcanmış olup bu demir yığınlarının bir an önce sökülüp, vatandaşın, tüccarın dükkanlarının önleri açılmalı; devletin boşa giden milyonlarının hesabı da sorulmalıdır.

Bugünlük bu kadar. Çarşamba günü başka bir konu ve konularda buluşmak dileğiyle, şen ve esen kalın.

https://twitter.com/SilifkeGazetesi
Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir