AY TANRISI VE AY KÜLTÜRÜ

Geçenlerde Ay bütün ışığıyla gecenin karanlığını yok etmişti. İşte o günlerde ay dolunaydı ve çok şavklıydı bende ayın bu durumunu incelediğimde yeryüzünün karanlığını her zamankinden daha çok aydınlatmıştı.

Ayın bu dolunay halini yarımayı düşündüğümde ayın kültürümüze kattığı bir çok şeyi hatırlayıverdim. Bunlardan birisi bizim çocukken öğrendiğimiz ve de şimdi öğrettiğimiz şu tekerlemeydi;

Ay dede !

Evin nerede? 

ince belde

 ince belin neresinde?

iki taşın arasında.

Tavuk getir

Yağa batır

Sen yemezsen

 Bana getir.

 Bu gün yaşayan insanların hemen hemen hepsi bu tekerlemeyi bilir.

Bugünkü türkülerimize ve şarkılarımıza ay o kadar girmiştir ki mehtap , yakamoz belli başlı ay ışığını anlatan kelimelerdir.

Ay doğar aşar gider

Kızlar Maraş’a gider.

Horada gelin ne diyon

Aya bak yıldıza bak

Dolanıp giden kıza bak

Kız Allah’ın severse

Dön de gel bir bize bak

Geceler oy geceler

Ay batan ay geceler

Gönüm seni arzular

Ay batan ay geceler.

Ay yüzlüm.

Ay ile söylenen türkülerden bazılarıdır

Halkımız aydınlık bir ay gecesine “ayın aydığıdır“ der.“Bazen de bunu ay aydın bir gece “ diye tarif edebilir. Ayın ışığının bir adı da atın şavkıdır. Karanlıktan süzülen ayın şavkı biraz önce bahsettiğimiz yakamozu denizde oluşturur. Ayın şavkında yürümek , oturmak, düşünmek , eğlenmek mehtaplı geceyi doğurur. Bazı türkülerimizde de ay şöyle geçer; geceler oy geceler ay batan ay geceler gönlüm seni arzular ay batan ay geceler.

Bugün sazı eline alan her ozan ayla karışık bir türkü çalar, söyler. Hele bir zamanlar sanat müziğinin o kadar güzel aylı şarkıları vardı ki insan dinleyince mest olurdu.

Şimdi bugünkü yaşayan kültürümüzden eski uygarlıklara gidelim. Mesela Mısırlılara, Sümerlilere, Babillilere, Asurlulara. Bu yaşayan eski uygarlıklardaki çok tanrılı inanışlara güneşin, ayın , yıldızların tanrı olarak kabul edildiği zamanlara. Milattan önce 4000 li yıllarındaki Sümerlilerin ay tanrısı Anna’ya. Sümerlilerde bir ay tanrısı var ki bereketi, bolluğu, hayvanların ürünlerinin veriminin artmasını sağlayan Anna Sümerlilerin inandığı Anna’nın oğluna yani Güneşin oğluna. Ay nasıl Güneşin oğluysa bütün yıldızlar ve gezegenlerde bence güneşin çocuklarıydı. Ay tanrısının bereketi ve bolluğu simgeleyen nesnesi boğaymış. Boynuzları hilale benzeyen bir boğa. İşte Sümerliler çizdikleri boğaların tepesine hep hilal koymuşlar. Mısırlılara geçersek onların inandığı çok tanrılı dinler içinde de birden çok tanrıları vardı. Onlarında boğa figürlerinin başında hilal ay vardı. Daha sonra bu ay tanrısı inanışları babillilere, Asurlulara ve Harran ovasında yaşayan keldanelilere geçti. Sümerlilerin anna dedikleri ay tanrısına onlar ‘’SIN’’ dediler ve bu sembol hilal ayı bir çok yerde kullandılar daha sonra da islamiyette bu hilal ay minarelerin ucuna yerleştirildi. Böylece çok tanrılı dinlerden tek tanrılı dine geçişte İslamın sembolü de ay oldu.

Burada kısacık değindiğim ay ile ilgili inanışları ay tanrısının geçmişte nelere hükmettiğinin hangi uygarlıkta ay tanrısının hangi isimlerle anıldığını ve de ay tanrıları ve diğer tapınılan tanrılar arasındaki mücadeleyi bir çok yazarın ve bilim adamının anlattığı kitaplardan ve sosyal medyadaki yayınlardan arayıp bulmak gerekir işte bunu okuduğumuzda dünya üzerinde yapılan 7 ay tapınağını bulursunuz. Piramitlerin yapılış öykülerini anlarsınız. Her inanışta mevcut olan Nuh tufanı bazı kavimlerin yok edilmesi ile ilgili bilgileri öğrenirsiniz. Sümerlilerin ay tanrısına binaen neden yılı 12 aya böldüklerini ay takvimini neden burçların 12 olduğunu bu arada halen Hindistan’ın boğa burcunu yaşadığın aynı zamanda Yunan, Roma medeniyetlerine giren bu tanrı isimlerini irdelersiniz. Hele hele kutup yıldızını Demir Kazık Yıldızını yeryüzüne inen eski uzaylıları dünyanın içine kapatılan eski insanları çeşitli örneklerle anlamaya çalışır ve bahtınızın ay gibi açık olmasını canı gönülden istersiniz.

Alternatif akımın bulucusu Nikola tesla’nın Atatürk’e gelip bugünkü eski adı İskenderun olan yerle ilgili açıklamalar yaptığını, gökyüzündeki ayın oraya nasıl vurdu. Uzaya giden solucan deliğinin orada olduğunu açıklayınca Atatürk’ün İskenderun çevresine ay hattı anlamına gelen Hatay ismini verdiğini ve hemen hatayı Türkiye topraklarına kattığını internet bilgilerinden araştırırsanız ne kadar önemli ipuçlarına varacağınızı hatırlatırım

https://twitter.com/SilifkeGazetesi
Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir