Malazgirt Destanı

 2 gün önce  26 Ağustos 2024 Malazgirt Zaferi’nin 953.ncu yılı Malazgirt’te kutlandı. Bundan 53 yıl önce Malazgirt Zaferi’nin 900.ncü yılı kutlanırken bir gün gecikmeyle Malazgirt’te idim. Tayinimin çıktığı 1971 yılının 25 Ağustos’unda Adana, Elazığ, Bingöl, Muş üzerinde yollara düşmüştüm.  Öğretmenliğin kutsallığı bir kat yatak , bir valiz ile Muş’a vardığımda Malazgirt’te zaferin 900.ncü yılı kutlanıyordu. Hatta Ankara’dan yaya çıkan Ülkü Ocaklı gençler de Malazgirt’e ulaşmıştı. Bir gün sonra Bulanık üzerinden Malazgirt’e bir minibüsle tozlu bir şoseden ulaştığımda gün akşam oluyordu. İlk bulduğum otele yerleşmiş, dinlenmiş ve sabahleyin göreve başlamaya gittiğimde Kızıl Yusuf köyünde çalışacağımı öğrenince köyün yerini sordum. Süphan Dağı’nı gösterdiler. Şu gördüğün başı karlı dağın dibinde dediler. Malazgirt’e 56 kilometre uzaklıktaki bu köyde bir yıl gençliğimin heyecanını yatıştırmaya çalışırken de tarih şuuru içinde Alparslan’ın yaptığı savaşın yeri Malazgirt düzlüğünü görmüştüm. Taa ki bu ova bizim Silifke Ovası gibi değil; denizden binlerce metre yükseklikteki dağların ve platoların arasında kalan yeşil bir düzlüktü.

Zaferin 953 ncu  yılını kutlarken, ( Malazgirt Savaşı Türklere Anadolu’nun kapısını açtı.) derken biliyoruz ki Türkler Anadolu’ya bu savaştan çok çok önce gelmişlerdi. Hatta Karadeniz’in kuzeyinden geçip, Balkanlar’a yerleşen Türklerin Bizans ordusunda olması bu Türk dağılımının çok çok önceleri olduğunun işaretidir.

Abbasi Halifesi Harun Reşit’in eşinin Türk olması ve bu Türk eşinden Memun ve Mutasım adlı iki oğlanın orduda görev alması hatta bunlardan birisinin o  dönemde  Silifke Valiliği yapmış olması Anadolu’da ki Türk tarihinin 1071’den çok daha öncelere götürür.

Memun ve Mutasımın Horasan’dan bölük bölük Türkleri Anadolu’ya getirmesini de unutmamak gerekir. Bırak Abbasiler dönemini dört bin yıllık Silifke tarihinde M.Ö Silifke çevresinde yaşayan Luvilerin de Türk olduğu , Etiilerin bir kolu olan Luvilerin Silifke çevresinde kaya mezarları oluşturduğu , hatta Keben çevresinde bulunan kayadaki Çolak Kız resminin bu tarih için kayıtlara düşen en önemli belgesidir.

Yine Anadolu’da Karaman çevresinde yaşayıp, mübadele ile Yunanistan’a giden Hristiyan Karamanlis Türklerinin de Anadolu’da Türk tarihinin çok eski olduğunu gösterir.

Türk tarihini en güzel şekilde bilen inceleyen ve bu hususta devleti Türk tarihine yönelten Atatürk’ün Anadolu’da yaşayan Sümerliler ve Etiler’e dayanarak geliştirdiği isimleri de unutmamak gerekir.

Atatürk, tarihte ilk kumaşı dokuyan Sümerlilere binaen Cumhuriyet tarihinde kurduğu dokuma fabrikalarının ismine Sümer Bank dememiş miydi? Anadolu’da Taş Devri’nden sonra Bakır, Demir ve Tunç devrinde madenleri işleyen ilk Türkler Etilerin adına maden ile ilgili bankamızın adına Etibank dememiş miydi?

Bizans’a diz çöktüren ve Anadolu’da bir Türk Devleti’nin tekrar kurulmasına yol açan geçit Malazgirt Savaşı ile olmuştu. Büyük Selçuklu’nun devamı Anadolu Selçuklular, Malazgirt Savaşı’ndan sonra yurt tuttukları Anadolu’da Avrupalıları kıskandırmışlar ve Avrupalılar Türkleri Anadolu’dan atmak ve Kudüs’e ulaşmak adına Haçlı Seferleri düzenlemişlerdi. Her seferinde Türklerin Anadolu’yu müdafaaları ile darmadağın olan haçlılar bu amaçlarına ulaşamadılar.

İşte o günden bu tarafa Anadolu bir Türk yurdudur. Geçmişte Türkleri Anadolu’dan; geldikleri Orta Asya’ya gönderemeyen o günün milletleri, bugün de halen o amaçlarından geri dönmemiştir. Birinci Dünya Savaşından sonra Anadolu’yu dört bir köşesinden istila eden bu Haçlı devletleri Çanakkale’den sonra verilen Kurtuluş Savaşı ile Anadolu’ya Türk mührünü Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde yeniden kurdular.  Anadolu’da Türk adıyla kurulan yeni devlet Türkiye Cumhuriyeti dört bin yıllık Türk tarihinden gelen devlet ve imparatorlukların devamıdır. Onun için bugün Türkiye’de çıkarılan bölücü örgütler 1071 Malazgirt’in 1453 İstanbul Fethi’nin Kurtuluş Savaşı’nın intikamlarını geri almak için planlanan Senaryolardır. Bunun için son Türk Devletini ayakta tutmak uğruna bugünler de verdiğimiz mücadeleyi geçmişten bugüne kadar alacağımız ders olarak niteleyip önemseyelim.

https://twitter.com/SilifkeGazetesi
Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir