Gazi Ortaokulu, 2024-2025 eğitim öğretim yılı kapsamında, 12 Mart İstiklâl Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma günü dolayısıyla anlamlı bir tören düzenledi. Tören, Belediye Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.

Program, saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunması ile başladı. Ardından, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapıldı. Konuşmayı yapan Gazi Ortaokulu Müzik Öğretmeni Berrin Kılıç, İstiklâl Marşı’nın toplumsal birliğin simgesi olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“Toplumların dokusunu oluşturan dil, tarih, kültür, yurt, bayrak ve amaç birliği gibi ögelerdir. Her bir ülke ve toplum, bu kavramlar etrafında birleşir ve toplum olabilme bilincini yükseltir. İstiklâl Marşı’mız da bu ortak değerlerimizden birisidir. Ulusal duygu ve birliğin simgesidir. İstiklâl Marşı, derinliği olan, içinde ruhlardan kopup gelmiş duyguları barındıran bir güftedir. Sadece edebiyat kültürüne sahip olmakla yazılabilecek bir şey değildir. ‘Ne topumuz vardı, ne tüfeğimiz; fakat imanımız büyüktü.’ O şiir, milletindir. O günkü heyecanın kıymetli bir hatırasıdır. O şiir bir daha yazılamaz, onu kimse yazamaz, onu ben de yazamam. Onu yazabilmek için o günleri görmek, o günleri yaşamak lazım. O şiir artık benim değil, milletimindir. Benim milletime karşı en büyük hediyemdir,” diyerek Mehmet Akif Ersoy’un sözlerine değindi. Kılıç, gençlere İstiklâl Marşı’nı sevmek, coşkuyla söylemek ve bağımsızlığa sahip çıkmak gerektiğini belirtti.

Program, Mehmet Akif Ersoy’un hayatı ve İstiklâl Marşı’na dair bilgilere yer veren belgeseli ile devam etti. Öğrenciler, “Kurtuluş Savaşı’nda Şehirler” adlı şiirli gösteri ve oratoryo gösterisi ile duygusal anlar yaşadı. Koro dinletisi ve bayrak gösterisi de büyük ilgi gördü.

Törenin sonunda, öğrencilere ödüller takdim edildi ve etkinlik, İstiklâl Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’un hatırasına duyulan minnettarlığın vurgulandığı bir kapanışla son buldu.