Yeryüzünde karayolları, demir yolları ,deniz yolları ve hava yolu için çeşitli işaret ve işaretçiler varken sürü yaşamında kullanılan trafik kuralı var mıdır bilmem ama bence vardır
Göçmen kuşların içinde leylekten turnadan tutun da kaz ördeğe kadar kuzeyden güneye , güneyden kuzeye uçulurken sürünün bir uçuş tekniği gözlenir. İşte bu uçuş tekniği içinde kaza geçirme oranı neredeyse sıfırdır. Yani her uçuşun süratini bir diğer kuşa göre ayarlanması belki bir otomatik sistem belki bir radarlı sistemdir ki sorunsuz bir uçuş gerçekleştirilir.
Sığırcık sürüsünü hepimiz biliriz . Belli bir doğrultuda uçan sürü anında yelpaze daire gibi şekiller oluşturarak bir kaynaşmaya girer. Bu kaynaşmanın içinde her sığırcık bir diğerinin altından üstünden yanından veya çaprazından o kadar hızlı geçer ki göstermiş olduğu bu performansta kazaya rastlamazsınız. Gelelim karıncalara, yuvasından yiyecek aramaya ince bir yol üzerinde katar yapan karınca aynı yol üzerinde gidişli gelişlidir. Aynı yoldan bir kısmı ağzına veya sırtına yüklediği yükü yuvaya taşırken bir kısmı da aynı yoldan araziye doğru yayılır . Ben birçok seferinde incelediğim bu karınca yolunda kazaya uğradığını görmedim. Demek ki bu canlıların otomatik hafızaları ve bu hafızalara yüklenen öyle bilgiler var ki her şey kendiliğinden oluyor.
Binlerce kilometre yol dolaşan arılar balı alınmış her çiçeği kendi kokusuyla tütsüleyenler ve sonra bir daha bu çiçeğe gelen bir başka arının bu tütsüyü alarak ‘evet bu çiçeğin balı alınmış’ kokusunu hissedip beynindeki bilgisayarda canlandırması, onu yeniden yola koyan bir sistemdir. Yine arıların her çiçeği hafızasına bir resim olarak kaydetmesi, tanıma olgusunu güçlendirdiğinden daha kıvrak daha pratik bir trafiğe dönüşmesini sağlar.
Bazen belgesellerde seyrettiğimiz bir çitanın bir ceylanı kovalamasında , ceylanın araziye göre yol değiştirmesi veya sıçraması da özünde kaydedilen bir trafik bilgisayarından kumanda almış olması değil midir ?
Şimdi bütün bu canlıları bir kenara koyup insansız hava araçlarına dönelim. Bu insansız hava araçları da kendilerini idare eden insanların direktifine koyduğu trafik yolunu takip etmez mi ?
Şimdi gelelim son yıllarda kendi kendine çalışacak olan otomobillere yahut da robotlara. Şimdi birkaç sayı ile anlatılan robotlar gelecekte bir havaalanını, bir otogarı veya yüzlerce insana hitap eden bir iş yerini çalıştıracaksa, bu robotlarında beynine yüklenmiş bir trafik kuralı mutlaka olacaktır. Dur-kalk , dön-gel komutlarıyla yol alan bu robotlar belki de yazılım teknolojisinin bozulmasıyla hepsi bir anda birbirine girecek . Robotların trafik kazalarından oluşacak olan yaralanmaları çözmek için de robot hemşireler, robot doktorlar ve robot hastaneler olacak belki de.
Karayollarının trafik kurallarına uymayıp her gün binlerce kazaya sebep olan dikkatsizlik neticede robot çağı dediğimiz uzay çağında nasıl olacaktır, bu kurallar nasıl çözülecektir. Belki de bir kısım insanlar bunu çözdüyse bile henüz kullanıma konulmasını bekliyoruz.
Kalın sağlıcakla.