Türkiye nin önemli üretim merkezlerinden olan ,Silifke İlçesinde yaz ürünlerinin gözde meyvesi açık çilek ,pazarda ,manavda yerini almaya devam ediyor.kış ortasında,yetişen açık çilek,bu sene kış yaşanmaması dolayısıyla,havaların 20 derecenin altına inmemesinden dolayı,açık çilekler olmaya devam ediyor.Açık Çilek Üreticisi,Nebi Uysal bizlere şunları ifade etti.Çileklerimiz,bu sene erken oldular.Genellikle kışın ortasında seralarda yetiştirdiğimiz çilekler,havaların sıcak gitmesinden çilekler birden oldular.Bu sene kış gelmedi.Havalar önceki senelere oranla kış etsini göstermedi.Yağmurlar,kar ,yeteri kadar yağmadığı için,sıcaklar kışın ortasında etkili oldu.Açık çilekler dalında kızardılar.Bu sene,çileklerimiz verimli olacak.Çok çilek var.Çilek yetiştirmek çok emek işi,bunun dikiminden tutun,naylonuna kadar ,emek ister.
Çilek bitkisinin büyüme süreci gün uzunluğuna bağlı olarak değişiyor. Kısa günlerde çiçek gözleri, uzun günlerde kolları gelişen çileklerin verimi, ekildiği yere ve zamana göre değişiklik gösteriyor. Bu nedenle bir bölgede yüksek verim veren çileğin başka bir bölgede verimsiz olabileceği, bölgelere göre yetiştirilecek türün seçilmesi tavsiye ediliyor. Ekin kalitesini belirleyen bir diğer etken ise soğuklama oluyor. Çilekler 400-500 saat soğuklamaya ihtiyaç duyuyor.
Çileğin çok sıcaklarda yetişebildiği zannedilse de, bitkilerin -10 dereceye kadar soğuk koşullarda yetiştirilebildiğinin altı çiziliyor. Çok soğuk bölgelerde bitki, kuru otlarla örtülerek soğuktan korunuyor.
Çilek yetiştiriciliği, süzek, kumlu, tınlı ve hafif topraklarda çok daha verimli yapılıyor. Kireci fazla topraklar ise meyveye uygun bulunmuyor. Toprağın pH derecesinin 7.0 ile 7.5 arasında olması öneriliyor
.Malçlama, yabancı otların çıkmaması, erkenci ve yüksek kaliteli ürün elde etmek için kullanılıyor. Masuralar siyah plastik ile örtülüyor. Bu örtme işlemi yaz dikimlerinde dikim sonrası, kış dikimlerinde ise dikim öncesi gerçekleştiriliyor. Sulama: Çilek nasıl sulanır merak ediyorsanız, çileğin suya karşı hassas bir ekin olduğunu aklınızda tutmalısınız. Aşırı sulama mantara neden oluyor ve kloroz ortaya çıkabiliyor. Karık, yağmurlama ve damlama sulama yöntemleri kullanılarak çileğin su ihtiyacı karşılanıyor.
Hastalık ve zararlılarla mücadele hem kök, meyve hem de yaprakta gerçekleştiriliyor. Kök hastalıklarına karşı toprak fümigasyonu veya sterilizasyon şart görülüyor. Meyve çürükleri olmaması için sistemi kullanımı yapılabiliyor, ilaç atılıyor. Çürüklüğün fazla görüldüğü alanlarda, örtü altı yetiştirmecilikte havalandırma önem kazanıyor. Yaz aylarındaki dikimlerde, bitkilerin sıra arası ve sıra üzeri mesafeleri geniş tutuluyor. Böylece zararlı ve hastalık bulaşı en aza indiriliyor. Çileğe en çok zarar veren zararlılar arasında, kırmızı örümcek, yaprak olarak sıralanıyor.Çilek emek isteyen emeği çok olan bir meyvedir.Pazarda ve Manavlarda yerlerini açık çilek aldı.Bizler bu sene güzel verim bekliyoruz dedi.Pazarda ve Manavlarda açık çileğin kilosu 50 TL kadar çıkıyor Havalar mevsim normallerinin üzerinde giderse,çilekler birden olgunlaşırsa,fiyatların aşağıya düşmesi bekleniyor.açık çilekler Pazarlarda ve manavlarda yerlerini almaya devam ediyor.