Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kadın Kolları, 5 Aralık Kadına Seçme ve Seçilme Hakkının Tanınmasının 90. Yıldönümünde bir basın açıklaması yaptı. Açıklamayı Silifke Kadın Kolları Başkanı Celile Fırat İnce okudu.
Fırat, kadınların seçme ve seçilme hakkını kazandığı 1930, 1933 ve 1934 yıllarına atıfta bulunarak, Türkiye’nin bu alanda birçok ülkeden önce önemli bir adım attığını belirtti. Bu hakkı elde eden kadınların, ülkenin kalkınmasında ve güçlenmesinde önemli bir rol oynadığını vurgulayan Fırat, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm devrimcileri minnetle andı.
Açıklamada, gerçek bir demokrasinin kadın-erkek eşitliği ile sağlanabileceği ancak Türkiye’nin siyasette kadın temsili konusunda ciddi bir gerileme yaşadığı ifade edildi. Dünya Ekonomik Forumu’nun verilerine göre Türkiye’nin kadınların siyasete katılımında 146 ülke arasında 114. sırada olduğu belirtildi. TBMM’de kadın temsilinin sadece %20, yerel siyasette ise %5 düzeyinde olduğu dile getirildi.
Fırat, Cumhuriyet Halk Partisi’nin, kadınların siyasetteki temsili için kararlı adımlar attığını ve bu konuda önemli başarılar elde ettiğini söyledi. 2024 yerel seçimlerinde CHP listesinden 35 kadın belediye başkanının seçildiğini ve kadın belediye meclis üyelerinin sayısında ciddi bir artış yaşandığını aktardı. Bu gelişmelerin, siyasette eşit temsili sağlamak adına büyük bir adım olduğunu belirtti.
Ayrıca, 8 Mart 2021’de CHP tarafından sunulan, kadınların temsiliyet oranlarını artırmaya yönelik yasal değişiklik teklifinin, iktidar partisi ve MHP tarafından reddedildiği hatırlatıldı. Fırat, kadınların siyasette daha fazla temsil edilmesi için yasal değişikliklerin bir an önce yapılması gerektiğini vurguladı.
Fırat, son olarak, CHP olarak kadınların siyasete katılımını artırmak adına atılacak her adıma destek vereceklerini belirterek, “Çare eşitlikte, çare eşit temsilde!” diyerek kadınların siyasette daha fazla temsil edilmesi gerektiğini yineledi.
“Eşit Temsil Olmadan Demokrasi Eksik Kalır!”
Fırat, açıklamasında, “Sokakta ‘güvende değilim’, pazarda ‘geçinemiyorum’, mahallelerde ‘kreşimi kapatma’ diye haykıran kadınların haklı isyanlarının TBMM kürsüsünden daha fazla seslendirilmesi için çözümün eşit temsilde olduğunu” ifade etti. “Politikayı eşitlikçi bir bilinçle dönüştürmek için eşit temsil çağrısı yapıyoruz. Eşitsizliklere, ayrımcılıklara son verme çağrısı yapıyoruz!” dedi.
Fırat, siyasette eşit temsili sağlamak için kadınların dönüşümcü mücadelesine devam etmesi gerektiğini belirterek, “Yeni kadın devrimleri için güç birliği yapalım! Erkek siyaset değil, eşit siyaset bizimle mümkün!” şeklinde konuştu.