İlker-Eren Çevik Anadolu Lisesi Erasmus projesinde

İlker-Eren Çevik Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri, Fransa koordinatörlüğünde yürütülen Belçika, Protekiz, Çek Cumhuriyeti, Letonya ortaklı ‘Friends of Environment’ (Çevre Dostaları) Erasmus projesinin 2. Hareketliliği 21-25 Mart tarihleri arasında Belçika’da gerçekleşirken, İlker-Eren Çevik Anadolu Lisesi, ortağı oldu projeye 3 öğretmen ve 4 öğrenci ile katılım sağladı.

İlker-Eren Çevik Anadolu Lisesi Müdürü Vedat Akdeniz proje ile ilgili olarak gazetemize açıklamalarda bulundu, gezi ile ilgili olarak bilgi verdi.

Akdeniz, “Friends of Environment” Erasmus projesinin Belçika hareketliliğinde ilk gün ev sahibi okulda vakit geçirerek okulda uygulanan çevreci politikalar gözlemlendi. Diğer ülkelerden katılan ortaklarımıza ve ev sahibi ortaklarımız ile okul müdüresine, ülkemize ait lokum ve bölgemize ait cezerye hediye edip Mersin’i tanıtan broşürler vererek, şehrimizi ve kültürümüzü tanıtıttık. Okuldaki programın ardından şehir turu yapıldı ve şehirdeki farklı mimari yapılar, heykeller ve önemli yerler Belçikalı öğrenciler tarafından bizlere tanıtıldı.

 Belçika hareketliliğinin ikinci günü Gembloux bölgesinde araştırma geliştirme faaliyetlerinde bulunan Tarımsal Biyoteknoloji Üniversitesine bir ziyaret gerçekleştirdik. Kurumdaki bilimsel çalışmaları izleme ve dinleme şansı bulduk.

Grez Doiceau’ya giderek sıfır atık felsefesi ile çalışan lokal bir üretimhane ziyareti yaptık.

Projenin üçüncü günü, okuldaki etkinlikler ile başladı. Farklı ülkelerden hareketliliğe katılan tüm öğrenciler karışık ülke takımları oluşturarak, Belçikalı öğretmenlerin gözetiminde atık iplerden dekoratif ürünler, doğal losyon ve dezenfektan yaptılar.

Öğrenci ve öğretmenler hep birlikte doğal ürünlerin üretilip satıldığı ekolojik Be-Here marketine giderek, orada yöresel yemekler denediler ve organik yöntemlerle yapılan ürünlerin yapım aşamalarını gözlemlediler.

Dördüncü gün Anderlecht’te bir yöresel çiftlik ziyareti gerçekleştirdik ve bölgedeki organik tarım faaliyetleri hakkında çiftçilerden bilgi aldık.

Öğle yemeğimizi kumanya şeklinde alarak göl kıyısında keyifli vakit geçirdikten sonra Brüksel’in merkezinde bulunan akuaponik sürdürülebilir gıda üretim sistemlerinin yapıldığı kuruma giderek, topraksız tarım ve akuaponik uygulamaları inceledik.

Beşinci ve son gün Brüksel’in simgesi olan Atomium’u ziyaret ettik. Demir molekülünün 165 milyar kat büyütülmüş şekli olan şehrin simgesi, öğretmenler ve öğrencilerimiz tarafından çok beğenildi. Asansör ile Atomium’un en üst katına çıkarak tüm şehri seyretme olanağı bulduk.

Ardından Brüksel Tasarım Müzesine giderek orada sergilenen ilginç tasarımları inceledik.

Günün son etkinliği olarak okulda öğle yemeği yedikten sonra bizler için hazırlanan güle güle partisine katıldık. Kahoot oyunu ile 5 gün boyunca katıldığımız tüm etkinlikleri ve yaptığımız tüm ziyaretleri keyifli bir şekilde değerlendirdik.

Belçikalı ortaklarımıza ve öğrencilerimizi konuk eden ailelere ev sahiplikleri için teşekkür ederiz.

5 gün boyunca projeye katılan tüm öğrenci ve öğretmenlerin akademik, kültürel, sosyal ve dil becerilerinin gelişimine büyük katkıda bulunduğuna inanıyoruz” şeklinde geziyi değerlendirdi.

https://twitter.com/SilifkeGazetesi
Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir